Share
Upoznajte Kurta Kobejna – Slikara

Upoznajte Kurta Kobejna – Slikara

Agencija “Junajted talent” (UTA) učestvovaće na svom prvom umetničkom sajmu, u Sijetlu od 3. do 6. avgusta, na kojem će prvi put biti izložene slike Kurta Kobejna.

Iz agencije ovaj događaj nazivaju svojevrsnim povratkom kući, pošto se Kobejnov rad vraća u grad koji je on stavio na kulturnu mapu Amerike.

– On je u Sijetlu rođen, tu je preminuo i stvorio muziku koja je bila “soundtrack” tamošnje kontrakulture – rekao je Džošua Rot, direktor Odseka za likovne umetnosti pri UTA.

Agencija već dugo zastupa Kobejnovu udovicu, Kortni Lav, i prošle godine je dobila pravo zastupništva Kobejnove zaostavštine. Jedan odsek agencije sada će se baviti produkcijom filma o Kurtovom životu, dok drugi, na čelu sa Džošuom Rotom, planira “da napravi putujuću izložbu koja priča priču o tome ko je zaista bio Kurt kroz njegova umetnička dela, lične predmete i memorabilije”.

Ova Kobejnova velika truneja je još uvek u ranoj fazi pripreme. Pre toga biće izložene dve slike i nekoliko beležnica na pomenutom Umetničkom sajmu. Obe prikazuju izobličene, ekspresionističke figure koje pomalo podsećaju na Edvarda Munka. Jedna od njih – sa kosturskom figurom koja drži cveće maka koje deluje življe od nje same – korišćena je za omot albuma “Incesticide” iz 1992. sa B-singlovima “Nirvane”.

Neki radovi na štandu UTA biće na prodaju, ali ne i Kobejnove slike.

– Previše je teško odrediti im cenu. One imaju posebnu vrednost za porodicu – kaže Rot.

On je dodao da je preostalo na desetine Kurtovih radova. Nekoliko slika, mnogo crteža i skulptura, ne računajući dnevnike koje je Kobejn krasio crtežima a koji se vide u dokumentarcu “Montage of Heck”. Svi su donedavno bili zaključani u skladištu još od Kurtovog samoubistva 1994.

blic.rs