Share
Uskoro izlazi kompilacijski soundtrack ‘My World Is Upside Down / Moj svijet je naopačke’

Uskoro izlazi kompilacijski soundtrack ‘My World Is Upside Down / Moj svijet je naopačke’

Uronite u glazbeni dokumentarac temeljen na multihipenatnom umjetniku s ozbiljnim oštećenjem mozga zvanim razum. Film se temelji na liku i djelu slovenskog umjetnika Frane Milčinskog – Ježeka. Glazbeni dokumentarni film My World Is Upside Down / Moj svijet je naopačke Petre Seliškar je kombinacija živih izvedbi vodećih alternativnih glazbenika svijeta koji sviraju Ježekove pjesme i njegovih nevjerojatnih arhivskih materijala koji su nastajali od 1960-ih do 1980-ih. Bio je jedinstvena pojava, popularan glumac, svevremenski pisac i performer; publiku je zadržao čak i kao zatvorenik, kao osoba koja je uvijek živjela na rubu, pjesnik i, iznad svega, majstor pjesme. Siromašan poput crkvenog miša, kao i većina autora njegovih dimenzija, spajao je ironiju i komediju kako bi zagrebao površinu stvarnosti, uvijek na strani “malog čovjeka”.

Kompilacijski soundtrack ‘My World Is Upside Down / Moj svijet je naopačke producirao je i miksao indie rock ikona Chris Eckman. Službeno izlazi u utorak, 21.5.2019. u suradnji Restarta, Zavoda Petra Pan (Slovenija), PPFP-a (Makedonija) i etikete PDV. Biti će dostupan kao LP izdanje uz prateći 7″ vinil koji sadrži rane originalne snimke u izvedbi Ježeka i ansambla Maria Rijavca. Dostupan je za prednarudžbu ovdje.

Ježekove satirične pjesme i pjesme iz 1950-ih i 60-ih godina danas zvuče urgentnije i aktualnije nego ikad, a pokrivaju ih glazbenici kao što su Kimmo Pohjonen (finski avangardni harmonikaš), legendarna hrvatska pjevačica Josipa Lisac sve do Hugo Racea (bivšeg člana Nick Caveovog benda The Bad Seeds) i legendarnog Tomaža Pengova, nedavno preminulog slovenskog kantautora. Glazba soundtracka je stručno isprepletena s arhivskim snimkama Ježekovih performansa i skeča. Dizajn naslovnice djelo je Samira Karahasana. Mastering za vinil napravio je Petar Dundov.

Na ovakav način stvaraju dirljivu i poticajnu priču koja nas vodi od rođenja (Ježekova pjesma Mother Sea), kroz djetinjstvo (For the Naughty Children), u romantiku (Simple Love u izvedbi Eckmana), izazove i radosti mladosti interpretacijom John Parisha (A Glass of Wine), gubitka (E Lon La Ler, koju pjeva Cesare Basile, a komponirao John Bonnar iz Dead Can Dance), protestom protiv autoriteta (A Prisoner’s Ode to the Bedbug u izvedbi hrvatske superzvijezde Josipe Lisac i Darwin was Wrong punk benda Bernays Propaganda), do neizbježnog kraja (Marcia Funebre, u izvedbi Terese Salgueiro iz sastava Madredeus). Ove inovativne izvedbe prožete su Ježekovim duhom, te istovremeno opisuju život jedinstvenoga , bezvremenskog umjetnika i života svih kreativnih ljudi koji će se prepoznati na ovom čarobnom putovanju.