Uskoro Osmo izdanje Bosifest-a

Osmo izdanje Beogradskog internacionalnog filmskog festivala osoba sa invaliditetom – Bosifest, održaće se pod sloganom „Pokreni promenu“ od 10. do 12. oktobra u Sava centru.

Bosifest je jedinstven filmski festival u našoj zemlji, ali i u svetskim okvirima, jer je njegov kompletan program posvećen temama života osoba sa invaliditetom, a filmovi koji se prikazuju relevantna su i zapažena ostvarenja dokumentarnog žanra.

„U svetu u kome se solidarnost i empatija sve više potiskuju i gube, filmovi koje ćemo imati prilike da vidimo na ovogodišnjem Bosifestu nas, pre svega, upućuju da razmislimo o tim bazičnim vrednostima humanog društva. Videćemo posebne filmove sa posebnim ličnostima, koje nisu drugačije zbog svog invaliditeta već zbog permanentne borbe i slavljenja života. To ih svakako čini posebnim i izrazitim u društvu koje je zapalo u apatiju. U takvom društvu često dominira površni pogled koji osobe sa invaliditetom isključivo vidi kao one koji ne koračaju. Ovi filmovi otkrivaju da oni zapravo koračaju i to po prostranstvima koje često većina u društvu ne može ni da zamisli. Hrabrost u izrazu, temi, postupku, doticanju iracionalnog, otvorenost pogleda tamo gde je društvo hendikepirano slepim mestima, sve to odlikuje filmove ovogodišnje selekcije. Oni će vas potresti, pokrenuti, pogoditi, naterati da se zamislite, nasmejati, iznenaditi. Dođite da zajedno iskusimo ove emocije od 10. do 12 oktobra u Sava centru“, kaže Darko Ivić, direktor Beogradskog internacionalnog filmskog festivala osoba sa invaliditetom – Bosifest.

Darko Ivić, direktor Beogradskog internacionalnog filmskog festivala osoba sa invaliditetom –  Bosifest, govori o predstojećem osmom izdanju, koje će se od 10. do 12. oktobra održati u Sava centru.

Novo, osmo izdanje Bosifesta nam se približava, ali na samom početku razgovora vratimo se malo unazad: kako ste zadovoljni sa prethodnih sedam izdanja, na koji način biste rezimirali dosadašnje rezultate kako na umetničkom tako i na planu podizanja svesti o položaju hedikepiranih osoba u Srbiji?

U načelu sam zadovoljan kada se vratim na početak i protekle godine. Ja uvek želim više: da svaka sledeća godina bude bolja od prošlih i da na svakom sledećem festivalu dodam nešto novo kako u edukativnom smislu (uticaj na bolji odnos prema osobama sa invaliditetom), tako i u umetničkom segmentu. Prilikom odabira filmova za festival vodimo računa da su ti filmovi  kvalitetni, a sam izbor za takmičarski i revijalni deo prepuštam selektoru festivala, kao i odluku za nagrade – žiriju.

Filmovi  prikazuju svakodnevna iskustva i lične probleme osoba sa invaliditetom, odnos javnog mnjenja socijalni i ekonomski položaj u kojem se nalaze kao manjinska i marginalizovana grupa. Cilj je da se šira javnost informiše o načinu funkcionisanja, pravima, aktivnostima i dostignućima osoba sa invaliditetom kako bi došlo do boljeg razumevanja i prihvatanja različitosti.

Prateći deo festivala svake godine su i kreativne radionice na određene teme vezane za osobe sa invaliditetom, a uglavnom ih vode studenti – volonteri sa raznih fakulteta, koje pre svega imaju za cilj senzibilisanje mladih i šire javnosti. Da podsetim, Bosifest nije komercijalni tip festivala već je edukativnog karaktera.

Po završetku festivala u cilju podizanja svesti o položaju osoba sa invaliditetom prikazujemo filmove po gradovima Srbije, gde održavamo i interaktivne radionice – u školama, fakultetima, kulturnim centrima…

Umetničkim delom Bosifesta u proteklih sedam godina sam prezadovoljan; imali smo renomirane selektore i članove žirija (možete pogledati na našem sajtu – www.bosifest.rs) na kojima bi nam mnogi festivali mogli pozavideti. Takođe smo ponosni na goste koji su dolazili na festival i bili njegov deo, a tu mislim na autore, producente filmova koji su bili prikazani. Svi ti gosti postali su ambasadori Bosifesta, tako da o našem festivalu možete pročitati pozitivne komentare i reči hvale u časopisima i na portalima u Australiji, Engleskoj, Rusiji, Českoj, Americi, Africi, Poljskoj, Nemačkoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj…

Koliko je bila kompleksna organizacija 8. Bosifesta, sa kojim sve poteškoćama ste se susretali?

Organizacija festivala je bazirana na entuzijazmu zaposlenih u našem udruženju  Hendi centar “Koloseum” (koje je organizator festivala) i na mom ličnom entuzijazmu, uz naravno veliku pomoć volontera i prijatelja festivala. Problemi su uvek vezani za finansiranje festivala. Uglavnom se finansiramo kroz projektne aktivosti učestvujući na konkursima resornih ministarstava čija sredstva uvek stižu na kraj samog procesa organizacije festivala, što nam prilično otežava isti, jer neki troškovi se moraju ranije sukcesivno pokrivati, a sponzora je sve manje.

S obzirom na ugled koji festival uživa u svetu, broj prijavljenih filmova se povećava iz godine u godinu, koliko je ostvarenja prijavljeno za ovogodišnje izdanje festivala (i iz kojih zemalja) i kako biste kao direktor ocenili program predstojećeg Bosifesta za koji je zaslužan selektor Goran Radovanović?

Ove godine je prijavljeno oko 90 filmova iz Kanade, Italije, Češke, Poljske, Gruzije, Izraela, Francuske, Holandije, Rusije, Irana, Engleske, Bugarske, Indije… Selektor Goran Radovanović je odabrao za prikazivanje 10 u takmičarskom i 8 ostvarenja u revijalnom delu programa. Goran je imao težak zadatak u izboru filmova, ali smatram da je profesionalno obavio zadatak i izabrao najbolje filmove, koje ćemo videti na ovogodišnjem festivalu.

Osim filmskog, predstojeće izdanje Festivala ima i zanimljiv prateći program, predstavite nam molim vas ovaj segment.

Ove godine prateći program čini konferencija “Pokreni  promenu”, koja će trajati 3 dana u prepodnevnim časovima (11-16h) pre projekcija filmova. Na konferenciji će učestvovati stručnjaci koji će održati interaktivna predavanja na teme:

  • Medijska izveštavanja o osobama sa invaliditetom;
  • Uticaj medija-filma na kreiranje stava prema osobama sa invaliditetom;
  • Primena i značaj medija u inkluzivnom obrazovanju;
  • Kultura, tolerancija, različitost.

Šta biste za publiku, koja je ranijih godina prepoznala festival kao jedinstvenu i značajnu manifestaciju, posebno izdvojili sa predstojećeg Bosifesta?

Predložio bih da pogledate filmove sa ovogodišnjeg festivala jer svaki od njih nosi poučnu poruku i sigurno će probuditi neku emociju u vama. Na ovogodisnjem festivalu publika će imati priliku da pogleda i svetsku pretpremijeru izraelskog filma “Moj brat heroj”, koji toplo preporučujem. Takođe, publika će imati mogućnost da razgovara sa autorima filmova.

U svetu u kome se solidarnost i empatija sve više potiskuju i gube, filmovi koje ćemo imati prilike da vidimo na ovogodišnjem Bosifestu nas, pre svega, upućuju da razmislimo o tim bazičnim vrednostima humanog društva. Videćemo posebne filmove sa posebnim ličnostima, koje nisu drugačije zbog svog invaliditeta već zbog permanentne borbe i slavljenja života. To ih svakako čini posebnim i izrazitim u društvu koje je zapalo u apatiju. U takvom društvu često dominira površni pogled koji osobe sa invaliditetom isključivo vidi kao one koji ne koračaju. Ovi filmovi otkrivaju da oni zapravo koračaju i to po prostranstvima koje često većina u društvu ne može ni da zamisli. Hrabrost u izrazu, temi, postupku, doticanju iracionalnog, otvorenost pogleda tamo gde je društvo hendikepirano slepim mestima, sve to odlikuje filmove ovogodišnje selekcije. Oni će vas potresti, pokrenuti, pogoditi, naterati da se zamislite, nasmejati, iznenaditi. Dođite da zajedno iskusimo ove emocije od 10. do 12 oktobra u Sava centru.

Total
0
Shares
Previous Article
sars S.A.R.S.

S.A.R.S. dobio Youtube priznanje

Next Article

Italijansko - francusko veče na 33. Beogradskom džez festivalu