ploče

Vinil potukao „Jutjub”

ploce

Poslednjih osam godina beleži se rast prodaje ploča u Velikoj Britaniji, koje su muzičarima donele više prihoda od emitovanja njihovih klipova na poznatom video-servisu.

Podaja vinila u prošloj godini donela je britanskim muzičkim umetnicima više prihoda od emitovanja njihovih video-klipova na „Jutjubu”. Ujedno izdanja britanskih izvođača, poput Adel i Eda Širana, najprodavanija su ne samo na britanskom ostrvu već i u celom svetu u 2015. godini, navedeno je u najnovijem izveštaju diskografske asocijacije BPI.

Kako je izvestio „Gardijan”, prodaja vinila beleži rast osmu godinu zaredom, i samo tokom prošle godine prodato je više od dva miliona ploča samo u Velikoj Britaniji. To je, ujedno, i najbolja prodaja ovog formata još od 1994. godine.

O tome kako je vinil „potukao” „Jutjub” svedoči podatak da, uprkos rastu video-strimova na najpopularnijem onlajn servisu za razmenu video-sadržaja od čak 88 odsto, koji je doneo zaradu od 24,4 miliona funti, diskografske kuće su od prodaje 2,1 milion vinila inkasirale 25,1 milion funti.

Najprodavaniji vinil u Velikoj Britaniji već nedeljama je Prinsov „Purple Rain”
Uprkos tome što je za britansku muzičku industriju 2015. bila jedna od najuspešnijih godina, nije sve tako ružičasto. Kako je objavio Bi-Bi-Si, prihod od prodaje ostalih fizičkih i digitalnih formata i strimovanja pao je za jedan odsto i ukupna zarada iznosi 688 miliona funti. Glavni krivac za ovaj pad je „Jutjub”. Čelnici asocijacije BPI naglašavaju da „Jutjub” nije nimalo darežljiv prema muzičarima. Kako ističu, jedan od najpopularnijih „Guglovih” onlajn servisa čak plaća manje tantijeme muzičarima od audio striming servisa, kakvi su „Spotifaj” i „Dizer”(dostupan i u Srbiji), od kojih je zarada u prošloj godini iznosila 146,1 milion funti.

„Zahvaljujući muzici ‘Jutjub’ uvećava svoje bogatstvo, a oni svoje prihode ne dele sa onima od kojih zarađuju novac”, odsečan je Džef Tejlor, izvršni direktor asocijacije BPI i „Brit” nagrada, dodajući da je neverovatno da ova onlajn platforma diktira uslove na tržištu bogateći se na uštrb muzičara.

Međutim, „Gardijan” citira neimenovanog portparola „Jutjuba”, koji kaže da nosioci autorskih prava imaju potpunu kontrolu nad svojom muzikom na ovom servisu:

„I na njima je da odluče da li će svoje sadržaje da skinu s našeg sajta ili da od toga profitiraju. Zahvaljujući reklamama, u mogućnosti smo da umetnicima obezbedimo zaradu od publike koja nikad pre nije plaćala muziku.”

Sa druge strane, Bi-Bi-Si je podsetio da američko i evropsko zakonodavstvo štite internet platforme, s obzirom da diskografske kompanije ne mogu da ih tuže kada njihovi korisnici ilegalno postave materijal koji je zaštićen autorskim pravom.

„Diskografija je tako u (ne)milosti tehonološkog giganta, koji drži najvažniju video platformu na svetu”, zaključio je britanski javni servis.

Adel najtraženija u istoriji

Najprodavaniji album na čitavoj planeti ima Adel. Njeno treće studijsko izdanje „25” do sada je prodato u tiražu od 17,4 miliona kopija, od čega u Velikoj Britaniji u 2,5 miliona primeraka. To ga čini i jednim od najprodavanijih izdanja u istoriji popularne muzike. Interesantno je da britanski umetnici „drže” 17,1 odsto globalnog tržišta. Među prvih pet najprodavanijih u svetu u 2015. godini su, osim Adel, i album „Iks” Eda Širana, „1989” Tejlor Svift, izdanje „Purpose” Džastina Bibera, i „In the Lonely Hour” Britanca Sema Smita. U Britaniji je, posle Adel, Širana i Smita, u prošloj godini najtraženiji bio album Elvisa Prislija „If I Can Dream”.

politika.rs

Total
0
Shares
Previous Article

APA Beer Garden od 10. juna do 7. avgusta na Adi

Next Article

'Bye, bye' novi singl i spot grupe Bonobo Kid