Share
Viola Smith u 106. godini još uvijek svira bubnjeve

Viola Smith u 106. godini još uvijek svira bubnjeve

Viola Smith rođena je 29. novembra 1912. u Mount Calvaryju i bila je jedna od desetero djece. Njena cijela porodica svirala je klavir, da bi 1920. godine njen otac oformio orkestar u kojem su svirali Viola i njenih šest sestara.
Nakon što se preselila u New York Viola se pridružila bendu Hour of Charm Orkestra Phila Spitalnyja, poznatijem kao ženski orkestar. Njena sposobnost da čita note bila je takva da je kasnije svirala u NBC-jevom simfonijskom orkestru, jednom od vodećih orkestara tih vremena, prenois Klix.
Kada je 1949. godine svirala na inauguraciji predsjednika Harryja Trumana, Viola je osnovala vlastiti bend pod nazivom “Viola and Her Seventeen Drums”. Viola je tih godina sarađivala s nekim od najpoznatijih muzičara, a o njoj su pisale i novine.

Kada su je pitali koja je tajna njene dugovječnosti, Viola je objasnila da je to svakodnevna tjelovježba koja uključuje energično bubnjanje, ali i jedan mali trik koji joj je, kako kaže, pomogao da ostane u formi i zdrava.

“Pijem, ali umjereno. Pili smo još kao djeca, tata bi nam uvijek za večeru donosio vino. I ja ga još uvijek pijem”, rekla je Viola Smith.

Dodala je kako svakodnevna konzumacija vina produžuje život bar za tri godine. I naglasila da je crveno vino mnogo bolje od bijelog. Preporučuje jednu čašu dnevno. No ako ste mlađi možete popiti i dvije.

Viola, nekad poznata kao “najbrža američka bubnjarica”, nadahnjuje ljude i čini ono što najviše voli, bubnja i pomaže drugima koji dijele njenu životnu strast. Zbog toga podignimo u vis čašu crvenog vina za njeno dobro zdravlje i vitalnost i poželimo da još dugo traje.

Foto: ocregister.com