Više stotina posjetilaca ispratilo dnevne sadržaje Demofesta

Foto: banjaluka.net

Dnevni program devetog Demofesta završen je u subotu promocijom debitantskog albuma grupe Nord, prikazivanjem filma „Vlada“ i radionicom udaraljki.

Ovi sadržaji bili su posljednji dijelovi festivalske slagalice koja je svakog dana nastajala u banjalučkom Domu omladine.

Tokom tri dana Demofesta, u okviru pratećeg programa su održane četiri radionice, prikazana tri filma, otvorene dvije izložbe te promovisan jedan muzički album. Ukupno 10 dnevnih dešavanja privuklo je više stotina posjetilaca, koji su iskoristili priliku da potpuno besplatno uživaju u različitim vrstama umjetnosti, u sklopu najvećeg muzičkog festivala u BiH.

Najviše pažnje privukla je promocija albuma grupe Nord, pobjednika osmog Demofesta. Oni su po povratku u Banjaluku predstavili izdanje „Play Restart“, snimljeno u sklopu osvojene prve nagrade na ovom festivalu. Album će biti zvanično objavljen krajem godine, a u Banjaluci je premijerno prezentovan javnosti.

Veliko interesovanje je izazvala i izložba „Rok muzej“, koja je iz Beograda u Banjaluku donijela na desetine eksponata koji svjedoče o muzičkoj istoriji predjela bivše Jugoslavije. Unikatni instrumenti, scenska garderoba, isječci iz starih novina i brojni drugi elementi su podjednako zainteresovali starije nostalgičare i mlađe poštovaoce ex-Yu scene.

Drugačiji pogled na muziku ponudila je fotografska izložba „Total Experience“, beogradskog fotografa Bojana Vasiljevića, koja je obuhvatila kolekciju širokih kadrova sa odabranih nastupa održanih širom regije.

Nove muzičke perspektive otvorila je i radionica „Gdje svirati u regionu?“, u sklopu koje je predavač Dragan Vuković edukovao brojne mlade muzičare o prilikama za nastupanje i koracima koje je potrebno preduzeti kako bi ih iskoristili. Muzičari su mogli da uče i na praktičan način, jer su tokom sva tri dana održavane radionice udaraljki, u saradnji sa instruktorima iz omladinskog centra „Zdravo da ste“.

Filmski program Demofesta 09 bio je posvećen nedavno preminulim velikanima regionalne muzičke scene, Jadranki Stojaković i Vladi Divljanu, te su emitovana dva dokumentarna filma posvećena ovim rock velikanima. Održana je i projekcija dokumentarca „Sloboda ili ništa“, čija glavna tema su Zoran Kostić Cane i Nebojša Antonijević Anton, srce i duša kultnog sastava Partibrejkers.

Raznovrsnost sadržaja i dobar odaziv posjetilaca govore u prilog tvrdnji organizatora da je Demofest mnogo više od muzičkog festivala, te da je u pitanju događaj koji promoviše kulturu u cjelini.

banjaluka.net

Total
0
Shares
Previous Article

Festival Rokanje raspisuje konkurs za autorske bendove

Next Article

Intervju - Aca Seltik