vlada divljan

Vranje odalo počast Vladi Divljanu

Vlada

Povodom godišnjice smrti poznatog muzičara u Vranju je premijerno prikazan dokumentarni film „Vlada” Rudija Urana i otvorena izložba fotografija Nemanje Đorđevića.

Vranje – Navršilo se godinu dana od smrti jednog od najvećih autora jugoslovenskog novog talasa – Vlade Divljana. Tim povodom u biblioteci „Bora Stanković” u Vranju (Američki kutak) održano je veče posvećeno poznatom muzičaru, u znak sećanja na njegov rad i stvaralaštvo.

Otvorena je izložba fotografija Nemanje Đorđevića, koji je slikao jedan od poslednjih nastupa slavnog muzičara, a zatim je premijerno prikazan dokumentarni film „Vlada” autora iz Slovenije Rudija Urana. Nakon filma u pabu „Šamrok” održan je muzički deo večeri posvećene Vladi Divljanu.

Vlada Divljan rođen je u Beogradu 10. maja 1958. godine, a preminuo u Beču, 4. marta 2015. Pažnju je privukao kao vođa grupe „Idoli” (prvobitno „Dečaci”). Od 1985. počeo je samostalnu karijeru, baveći se i primenjenom muzikom. Tokom nemirnih godina na Balkanu napustio je Beograd i počeo novi život kao emigrant. Od 1991. do 1997. živeo je u Sidneju, potom se vratio u Beograd, ali ga posle dve godine ponovo napušta. Od 1999. živeo je u Beču, gde je i preminuo.

Dokumentarni film „Vlada” snimila je nezavisna produkcija „Kramberger i Uran” iz Slovenije, u trajanju od 53 minuta. Autor Rudi Uran (45) član je Slovenačkog udruženja umetnika i Udruženja reditelja Slovenije. Radi kao filmski reditelj i dizajner.

„Nebeska tema” predstavlja postavku fotografija Vlade Divljana sa jednog od najemotivnijih koncerata koji je održao u Beogradu. Radovi su nastali pre pet, odnosno šest godina, kada je Vlada na retkom nastupu svirao sa bendom „Nevladina organizacija”. Među članovima grupe bio je i Zdenko Kolar, „saborac” iz kultnih „Idola”.

Autor izložbe fotografija Nemanja Đorđević (31) rođen je u Vranju. Fotografijom se bavi petnaestak godina, a rok fotografijom intenzivno od 2005.

Pokrovitelji ove manifestacije su Javna biblioteka „Bora Stanković” i Omladinski savez Grada Vranja, a organizator je Slađan Stojanović.

politika.rs

Total
0
Shares
Previous Article
Jeff Buckley at Wetlands

Poslušajte: Jeff Buckley, ‘You And I’

Next Article

Kendrik Lamar iznenadio novim albumom