Share
Vulkan emocija na koncertu posvećenom Kosti iz “Novembra”

Vulkan emocija na koncertu posvećenom Kosti iz “Novembra”

Foto: Vanja Keser

Memorijalni muzički festival koji nosi naziv “Tako mlad i tako čist” po stihu iz pesme benda “Novembar”, održan je u petak uveče u dvorištu niške Banovine, a na desetine muzičara posvetilo je svoje nastupe nedavno preminulom frontmenu Goranu Kostiću Kosti.

Muzički sastavi koji su svojim radom, poetikom ili žanrom slični “Novembru”, a čiji su se članovi družili sa Kostom, priredili su publici pravi vremeplov.

Podsećajući Nišlije na to koliko je važno da muzika nastavi da živi upravo kroz publiku, brojni bendovi iz regiona odali su počast preminulom muzičaru, baš onako kako je on i živeo – rokenrolom.

Najviše pažnje je, nesumnjivo, privukao nastup benda “Novembar” koji je uprkos Kostinoj smrti nastavio sa radom. Smenjujući se na bini, brojni muzičari su pevali njegove pesme u pratnji sastava koji je takođe na momente menjao postave. Podsetivši na hitove poput “Irena”, “Gledaj kako ljubav umire”, “A ja sam je volio”, muzičari su se i simbolično oprostili od svog kolege i prijatelja.

Možda ste primetili da večeras ne pominjemo Kostino ime. Svi smo ovde zbog njega, i jedino što mogu da kažem jeste da nam puno svima nedostaje – kratko je prokomentarisao Vladimir Radusinović Radule, gitarista “Ateist repa”.

“Ateist rep”, bend iz Novog Sada, takođe je poznat po tome što je sa “Novembrom” često sarađivao, pa se splet tužnih i srećnih emocija, mogao videti i u ovom nastupu.

Saborci iz Niša, “Totalni klošari” svojim čvrstim zvukom razmrdali su prisutne, a oni su iskoristili da najave i novi album, jednom od pesama koja će se naći na njemu.

Iako kratki, nastupi sastava “Protektori” i “Hosenfefer” ujedinili su energiju prisutnih i na trenutke učinili da makar metaforički popuste membrane života i smrti.

Između ostalih nastupio je i sastav SNB, a veliku pažnju privukli su energični muzičari iz Hrvatske – “Grupa tvog života”. Kako je preminuli Goran Kostić deo života proveo upravo u Hrvatskoj gde je i osnovao sastav “Studeni studeni” koji je preteča “Novembra” činilo se da je ovom bendu pripala posebna čast da svira pred Nišlijama.

Podsetimo, Goran Kostić Kosta iznenada je preminuo krajem juna, posthumno je objavljena pesma “Sve zaboravljam” koja je na izvestan način najaila novu epohu benda bez njega.

juznevesti.com