xxii-internacionalni-jazzfest-kragujevac-dnevna-ulaznica-original

XXII Internacionalni džez festival u Kragujevcu od 25. do 31. avgusta

Internacionalni džez festival u Kragujevcu biće održan 22. put od 25. do 31. avgusta, a nastupiće pijanisti Matija Dedić, Vasil Hadžimanov, grupe “Kanton 6” iz Makedonije i KK Trio iz Austrije, uz dosta pratećeg programa, na različitim lokacijama.

Glavni program će biti izveden od 27. avgusta na bini “Garden Stage” u prostoru Zastavina bašta, kao i u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije, gde će prve večeri na otvaranju nastupiti hrvatski džez pijanista Matija Dedić sa koncertom “Matija svira Matiju”.

Prateći program počinje 25. avgusta u vidu izložbi, kao uvod u sam festival.

Zastavina bašta, kao i u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije, gde će prve večeri na otvaranju nastupiti hrvatski džez pijanista Matija Dedić sa koncertom “Matija svira Matiju”.

Muzičar Dedić je nedavno krajem jula gostovao u novom ciklusu koncerata u Botaničkoj bašti “Jevremovac” u Beogradu, u organizaciji CEBEF-a, na solo koncertu pod nazivom “Matija svira Džibonija”, u kome je koncept bio u vidu instrumentalnih obrada hit pesama pop pevača Zlatana Stipišića Džibonija.

Sin Arsena Dedića i Gabi Novak, pre pandemije je gostovao u Beogradu na memorijalnom koncertu posvećenom njegovom ocu sa mnogim prijateljima – muzičarima, a takođe je sa inostranim kolegom – bubnjarem Manuom Kačeom održao duetski nastup u Zimskom klubu Novi Bitef art kafe, u okviru festivala Mjuzikolodži sešons.

Na večeri otvaranja Glavnog programa, Vasil Hadžimanov neće imati koncert, već će sa kolegom Ivanom Ilićem imati radionicu namenjenu publici – “Kako se sluša džez?”, gde je ulaz slobodan.

Vasil je od juna veoma često angažovan na koncertima po Beogradu, Srbiji i regionu, i uglavnom u različitim sastavima.

Tako je sa svojim Vasil Hadžimanov bendom svirao u klubu Bitef art kafe Summer stage na Kalemegdanu, a tamo je nastupao i kao VH Trio kroz promociju novog albuma, da bi novi nastup zakazao 11. avgusta na istom mestu kao kolektiv “Trio Sveti”.

Svirao je i na prvom izdanju džez festivala Džez in the Garden u Botaničkoj bašti, imao mini-turneju po Makedoniji, i veoma mu je gust raspored do kraja leta na mnogim meridijanima.

xxii-internacionalni-jazzfest-kragujevac-dnevna-ulaznica-original

Subota 28.08. je zakazana za nastupe bendova “Girls In Airports” iz Danske, “Kanton 6” i svestranog umetnika Antonije iz Skoplja, Severne Makedonije – perkusionista, bubnjar, multiinstrumentalista, kompozitor i producent.

Džez sastav iz Kopenhagena donosi slobodan duh i specifičan skandinavski lirski džez.

Bend “Girls In Airports” je do sada objavio 6 albuma, a publici će predstaviti novi CD “Dive” koji je izašao u novembru.

Poslednjeg dana Glavnog programa 29. avgusta koncerte će održati grupa Albanijan džez sosajeti (Albanija), domaći džez sastavi “Bosque Sound Community” i “Eklektik orkestra”, kao i KK Trio uz Austrije.

Kragujevački džez sastav “Eklektik orkestra” ima 13 članova, od mladih klasičnih i džez muzičara, preko samoukih entuzijasta, do iskusnih i priznatih imena.

Grupa “KK trio” donosi troje mladih i talentovanih muzičara koji žive i rade na relaciji Beč–Beograd i predstavlja moderni zvuk džeza. Prateći program će trajati od 25. do 31. avgusta, kada će na Kneževom arsenalu i pozornici “Garden Stage” biti organizovane tri izložbe.

Džez on the roud je izložba fotografija, “Džez u doba korone” će biti izložba jednokratnih kostima autorke Marine Ilić / Marinia, a u planu je i postavka balkanskih ručno rađenih modela, koje će nositi neki od izvođača.

Predavanje i aktivna radionica “Balkanski zvuk” Damira Imamovića biće realizovana 28. avgusta u Muzičkoj školi “Dr Miloje Milojević”.

Dok je predavanje javno i namenjeno svima koji su zainteresovani, aktivna radionica je samo za profesionalne pevače.

Tanjug.rs

Total
3
Shares
Previous Article
peti Rok kamp za devojčice

Počinje peti Rok kamp za devojčice

Next Article
Pet+1 šesti album grupe Prti Bee Gee

„Pet+1“: Objavljen šesti album grupe Prti Bee Gee