Share
Zaplet 11 | Najave predstava – “Pad”, Centar za kulturu Svilajnac

Zaplet 11 | Najave predstava – “Pad”, Centar za kulturu Svilajnac

Drugog dana Međunarodnog festivala glumca Zaplet 11, koji će se održati od 19. do 24. oktobra u organizaciji Gradskog pozorišta Jazavac u Banjaluci, gostuje predstava „Pad“ nastala u režiji Kokana Mladenovića Centra za kulturu Svilajnac.

Predstava „Pad“ rađena je po tekstu Branislave Ilić i Kokana Mladenovića. Likove tumače Jelena Blagojević, Branislav Trifunović i Nina Nešković.

Prošle godine na gradilištu je poginulo četrdeset četvoro radnika. Ta vest je bila glavni pokretač predstave „Pad“ koja je nastala u želji da se ovaj veliki društveni problem osvetli.

Reditelj Kokan Mladenović izabrao je da priču predstavi iz ugla devojčice koja ostaje bez oca koji je bio zaposlen na gradilištu. Na taj način on naglašava da nije stradalo četrdeset četvoro radnika, već toliki broj čitavih porodica koje su radnici ostavili za sobom.

„Bila nam je izazovna situacija da probamo da spojimo nešto što jeste jako intimno, što nosi mnogo emocija, što je intimna drama devojčice od šesnaest godina koja gubi oca i ono što jeste naša umetnička obaveza prema vremenu u kome živimo, a to je da govorimo o nekim važnim i neugodnim temama na sav glas. Dominantna vizura ove priče je upravo intimna i dosadašna igranja predstave pokazuju da smo uspeli da spojimo nešto vrlo čudno, a to je velika emotivnost i društveni angažman“, kaže reditelj Kokan Mladenović.

Problem stradanja radnika samo je polazna tačka u predstavi „Pad“. Ovom predstavom traga se za razlozima ponavljanja takvih nesreća, s posebnim naglaskom na ulozi koju nadležni organi i mediji imaju u tom ponavljanju.

Mlada glumica Jelena Blagojević, govori o svom liku u ovoj predstavi, o devojčici koja je ostala bez oca i koja po svaku cenu želi da utvrdi čija je to odgovornost.

„Ona postavlja pitanja-Koliko košta ljudski život? Da li su ljudi roba? Do poslednjeg koje je dokle? Njena namera jeste da dobije odgovor na ta pitanja, jer je njen otac poginuo, a niko joj to nije objasnio. Ona zna da za to niko nije odgovarao i da je nemoćna i ne zna šta da uradi. Zbog toga odluči da napravi predstavu.“

Pored ove uloge, Jelena Blagojević u predstavi tumači i lik naratora. Ta dva lika brzo se i često smenjuju. Upravo ovo povremeno udaljavanje od tragedije koja se odvija na sceni ostavlja još veći utisak na publiku, smatra Jelena.

„U početku mi je bilo baš teško da napravim razliku između tada i sada, pogotovo što se to dešava u sekundama, u najburnijim i najtužnijim scenama. Ona odjednom počne da priča i mislim da je to mnogo potresnije nego da se te scene završe, da se ta suza otplače“, kaže Jelena Blagojević.

Reditelj predstave Kokan Mladenović naglasio je da danas živimo u dobu prekarijata, nesigurnih i povremenih poslova. Simbolika neuspeha da se radnicima danas obezbede bolji uslovi i veća prava najbolje se očitava u naslovu komada „Pad“. Taj pad aktuelan je u celom svetu. To je i politički i društveni pad i najbolje je vidljiv upravo na gradilištu.

Nedelja, 20.10. u 20h
Kokan Mladenović i Branislava Ilić
PAD
Centar za kulturu Svilajnac

Reditelj: Kokan Mladenović
Dramaturškinja: Branislava Ilić
Kompozitor: Marko Grubić
Scenografkinja: Marija Kalabić
Kostimografkinja: Andrijana Janković
Video radovi: Goran Balaban

Igraju:
JA – Jelena Blagojević
TATA – Branislav Trifunović
ONA – Nina Nešković