Share
Završen Festival Poezika 2017.

Završen Festival Poezika 2017.

Sredinom juna meseca dogodila se još jedna Poezika, mali festival velikih čuda, a posetioci i izvođači su se razišli svojim putevima, bogatiji za još jedno dragoceno iskustvo koje će dugo pamtiti.

Ovogodišnju, petu Poeziku svojim nastupom otvorio je Egret. Egret je ime koje je za svoj umetnički lik odabrao Petar Pupić, kantautor iz Pančeva. Pod tim je pseudonimom s pesmom Knot pobedio na konkursu za posebne aktere festivala, glasovima žirija. Nenametljivo, tiho, popeo se na scenu i seo za klavir. Između autorskih pesama koje je izvodio na engleskom jeziku sa izvrsnim izgovorom i interpretacijom koja ostavlja bez daha, Egret je pravio kratke narativne uvode, svaku je pesmu posebno predstavio, o svakoj rekao koju reč – šta ga je nadahnulo da je napiše, o čemu govori, kome je upućena. A same njegove pesme – oduševile su publiku u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada. Egretovo je držanje na sceni dirljivo skromno, a talenat koji ima upravo je raskošan. Svi koji su ga te noći čuli i doživeli, zapamtiće da su prisustvovali nečemu unikatnom i da su se sreli s retko darovitim autorom i pevačem koji toliko dobro artikuliše svoja osećanja na nematernjem jeziku.

Nakon njega, nastupile su tri izuzetne ličnosti novosadske muzičke scene – Miloš Zubac, Nemanja Nešić i Milan Korać, s prijateljima. Pratili su ih Svetozar Nešić, Nenad Patković i Đorđe Bubnjević. Podsetili su nas na najkvalitetniju poeziju koja je stvarana na prostorima bivše Jugoslavije, a zanimljivim anegdotama dodatno zagolicali maštu publike, tako da se svako mogao bar na trenutak osećati kao da sedi i pije kafu sa Dobrišom Cesarićem, Milošem Crnjanskim, Jovanom Dučićem ili nekim od drugih velikana koji su obeležili jugoslovensku književnost. Svaku pesmu pratili su instrumenti karakteristični za takvu poeziju i takav ambijent: klavir, akustične gitare i perkusije, tako da je u određenim momentima bilo teško odrediti da li nam se više dopada tekst koji trenutno čujemo ili muzika koju osetimo. Pevali su i svoje stihove, međusobno komunicirali, smejali se na sceni i ostavljali utisak džentlmena iz zlatnog doba muzike i poezije, koji uživaju zajedno na sceni i koji iako se obraćaju publici – zapravo sviraju jedni drugima ovaj koncert. Suština Poezike je objašnjena u njihovom dvočasovnom nastupu, a publika se odlučno izjasnila da će sa zadovoljstvom posetiti i drugi dan festivala.

Taj dan počeo je radionicom Krisa Ekmana, frontmena sastava The Walkabouts iz Sijetla, koji  već 14 godina živi u Sloveniji, pa se tako otvorila mogućnost da se aktivnije uključi u festival Poezika, te da se dve godine nakon održanog koncerta ponovo pojavi kod nas, ali ovog puta u ulozi predavača, muzičkog mentora, i tako svoja iskustva iz sveta muzičke industrije prenese na sve zainteresovane. Radionica je održana u Američkom kutku. Prirodni ambijent u Novom Sadu za čoveka koji je svoje prve muzičke korake načinio na tlu divljeg zapada. I zaista je bilo tako, kao na filmu. Ekman je, između ostalog, rekao da je nekada bilo malo bendova, a više se zarađivalo od prodaje, dok je danas situacija potpuno suprotna jer nikada nije bilo objavljivano više albuma, a nikad se nije manje zarađivalo od muzike, pa je zato danas najteže vreme za rad u muzičkoj industriji do sada.

Posle Ekmanove radionice, u Velikoj sali KCNS emitovan je dokumentarni film Florijan, reditelja Darija Bukovskog. Izuzetna priča o tri umetnika koji u današnjem vremenu, nenaklonjenom umetnosti, pokušavaju da ostanu verni sebi i da istraju kao slobodne umetničke ličnosti. Jedan od tri junaka jeste Denis Katanec, hrvatski kantautor koji je u više navrata nastupao u Beogradu i Novom Sadu.

Čuvena Tribina mladih KCNS, prostor na kojem su se šezdesetih godina dvadesetog veka u Novom Sadu razvijale i definisale čitave poetike i umetnički pokreti, bila je idealno mesto da se u subotu čuje utrostručena pesnička reč. Gosti Poezike bili su Mostarac Marko Tomaš, Ognjenka Lakićević iz Beograda, te Nenad Marić, u umetničkom životu poznatiji kao Kralj Čačka. Tri posve različite a opet harmonizovane ljudske i pesničke prirode, a pre svega – videlo se to – troje bliskih prijatelja, Marko, Ognjenka i Nenad izveli su zajednički poetsko-muzički performans, bez utvrđenog scenarija, oslanjajući se na njihov osećaj trenutka i na izuzetne reakcije mnogobrojne publike. Markantna boemska pojava Marka Tomaša bila je idealan kontrast nežnosti Lakićevićeve, dok je Kralj Čačka iz drugog plana, za klavirom ili s gitarom, tonirao ovo višebojno lirsko predvečerje. Tomaš je najveću pažnju poklonio stihovima iz njegove Regate papirnih brodova, Ognjenka je čitala pesme iz zbirke Ljubavna pisma Guglu, a Kralj Čačka predstavio je knjigu Na margini. S njihovim nastupom, Poezika je bila i ostala bliže svojoj pesničkoj suštini nego ikada do sad.

Marko Babović nastupio je u Velikoj sali KCNS, kao pobednik konkursa za posebne aktere festivala, i to glasovima publike. Kako je u kratkoj najavi rekao Miloš Zubac, pobednici ovog konkursa najveća su festivalska vrednost, istinski kapital Poezike. Marko Babović došao je iz Loznice, a pobedio je pesmom Margina. Iako su njegov glas i stil primereni pop-rok bendu, on se ovde uspešno prilagodio klasičnom kantautorskom miljeu i nastupio je uz akustičnu gitaru i usnu harmoniku. Videlo se da već ima vernu publiku i da mu je prijatno na sceni. Pevao je na srpskom i engleskom jeziku, uz spontane najave između pesama. Ostavio je odličan utisak.

Završnicu ovogodišnje Poezike obeležio je izuzetan koncert harizmatičnog sastava Stray Dogg. Dušan Stray i njegov bend su priredili posetiocima pravi zvučno-vizualni spektakl, uz fenomenalnu nesebičnu energiju koju su delili sa bine. U prepunoj velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada odjekivale su poznate pesme ovog sastava s prethodna tri već izdata albuma, ali u novim, svežim i dopunjenim aranžmanima, kao i nove kompozicije koje će se tek naći na predstojećem albumu. Vidno raspoloženje se širilo od bine ka publici i nazad, a koncert je završen ovacijama i gromoglasnim aplauzom.

Dogodila se još jedna Poezika, mali festival velikih čuda, a posetioci i izvođači su se razišli svojim putevima, bogatiji za još jedno dragoceno iskustvo koje će dugo pamtiti.

poezika.com

  1. […] Poezika je do sada imao sedam izdanja: pet redovnih bilo je u Kulturnom centru Novog Sada; u saradnji s Kulturnim centrom Kotora […]

Comments are closed.