Share
Završen XIX JazzFest Kragujevac

Završen XIX JazzFest Kragujevac

Poslednjeg vikenda oktobra uspešno je održan XIX Internacionalni JazzFest Kragujevac, koji sem što je pokazao da se džez poslednjih godina  prilično promenio, prilagodio novom veku i novim vrednostima, dokazao je i da u Kragujevcu postoji publika ovog muzičkog pravca, osvežena novim, mladim poštovaocima i uživaocima džeza. Žan Batist Kuzin, direktor Francuskog instituta, Derija Bigali, Akbank – Istanbulski Jazz Festival, Gozde Sivišoglu, “Pozitif”, Frank Bauman, direktor Gete instituta i Klara St. Đorđi, direktorka Mađarskog instituta, svojim prisustvom uveličali su Festival i bili dragi gosti XIX IJFK – a.

XIX JazzFest svečano je otvorio francuski džez sastav, Rémi Panossian Trio, a majstori improvizacije su pokazali svu lepotu džeza u svojim interpretacijama. Lagano, pitko, razigrano, na sebi svojstveni način zagolicali su nam maštu i dali posebnu notu prvoj festivalskoj večeri. Nakon Francuza, publici se predstavio Schime Trio + One, domaći autorski bend neobičnog naziva i još neobičnijih kompozicija. Oni su pokazali svoju majstoriju, kako u zajedničkim, tako i u solo deonicama, koje su neki bukvalno “pokidali”. Članovi oba benda su se nakon nastupa pridružili odličnom lokalnom bendu Ace Pejčića, pa je na Jam Session- u sjajna atmosfera nastavljena do iza ponoći, a foaje KST- a je “goreo” od dobe energije i još boljeg džeza.

Lepo vreme je poslužilo džezere i druge festivalske večeri, a odrazilo se na raspoloženje kako u backstage – u, tako i na sceni.  Miklós Lukács Trio je na samom početku večeri “razdrmao sva čula” prisutnima u punoj sali i atmosferu doveo do usijanja, da bi u istom ritmu nastavile Ingrid i Christine Jensen iz Kanade. Ovo je inače prvi nastup mađarskih izvođača na džez festivalu u Kragujevcu, koji je bio veoma impresivan, a publiku je ostavio bez daha neverovatan spoj folklorne muzike Balkana, ciganskih sevdalinki i džeza. S druge strane, džez dalekih krajeva donele su sestre na trubi i saksofonu,  džez britkog, čvrstog zvuka u kombinaciji sa ženskom estetikom.XIX JazzFest Kragujevac

Poslednje festivalske večeri, nadahnute i motivisane, nastupile su džezerke iz Nemačke, koje su razgalile publiku svojim emotivnim nastupom. Tri gracije, džez dame su svojim sofisticiranim odabirom “pozajmljenih numera”, ali i fenomenalnim autorskim kompozicijama briljirale na Velikoj sceni.  Julia Hülsmann Trio i potpuna dominacija! Sinteza senzibiliteta i ekspresivnosti, koju su u svom nastupu prikazale članice ovog sastava je nešto što je “kupilo” publiku XIX IJFK- a. Spektakularnu završnicu ovogodišnjeg Festivala začinili su Austrijanci, Kompost 3, koji su doneli sasvim novo viđenje džeza u kombinaciji sa elementima roka, fanka ,i drugih progresivnih elemenata,  tako da je očarana publika mogla da posluša “reciklažu” najbolje muzike, koju su oni iskazali upravo kroz džez.

Fenomenalni nastupi, odlični koncerti i izvođači koji su ostavili deo sebe na Velikoj sceni Knjaževsko – srpskog teatra, kao i odličan feedback koji su sve vreme dobijali od publike, svakako su ono što je obeležilo ovogodišnji JazzFest. Odlična slika koju će naši gosti poneti sa sobom, ali i pravi način da se u iščekivanju priželjkuje veliki jubilej naredne godine i XX IJFK!