Share
Završeno snimanje filma “Heroji” Gorana Nikolića

Završeno snimanje filma “Heroji” Gorana Nikolića

Završeno je snimanje filma „Heroji” reditelja i scenariste Gorana Nikolića sa Mladenom Soviljem i Todorom Jovanovićem u glavnim ulogama. Film kreće u montažu ovih dana i premijera se očekuje početkom leta sledeće godine. Film je snimljen u koprodukciji Fakulteta dramskih umetnosti i Fame solutions, uzpodršku Filmskog centra Srbije.

Film prati ratnika koji se nakon Kosovkog boja vraća kući. Ovaj ratnik predstavlja sve „male heroje”, neopevane u pesmama. Tokom puta sreće maltene divljeg dečaka, samog u surovom svetu. Ipak, ova dva potpuno različita ljudska bića uspostavljaju određen odnos na svom putovanju porobljenom zemljom. Film je sniman u Paraćinu, na Zlatiboru, u Deliblatskoj peščari i u Lipovačkoj šumi, piše Filmski centar Srbije.

Goran Nikolić je pripremao ovaj film četiri godine, uključujući i pisanje scenarija: „Početkom 2016. godine, dobili smo sredstva od FCS-a za master film, ali ta sredstva su bila nedovoljna za ovakvu vrstu filma. Ja sam, ipak, njima jako zahvalan na podršci, jer bez tog početnog kapitala, ovaj film bi ostao na papiru. Tokom poslednje tri godine života, pokušavao sam da nađem dodatna sredstva za film i više puta sam iznova oformljavao ekipu. Dok konačno nije naišla studentkinja produkcije Milena Šmigić, čija su metodičnost i ambicija postavili ovaj film na noge. Dvoje glavnih glumaca, Mladen Sovilj i Todor Jovanović, najbolji su izbor na koji sam mogao da naletim i oni su kreativno nadogradili ceo film, kao i ostali članovi ekipe – od direktora fotografije do scenografkinje Nađe.”

Mladen Sovilj mladi pozorišni, televizijski i filmski glumac (IzgredniciNeposlušni) prokomentarisao je kako je bilo pripremati se za ulogu u filmu u kojem nema dijaloga: „Replika nije neophodna. Nikada i negde. Što ne znači da sam protivnik iste. Naprotiv. Mi smo stvorili scenarističke okolnosti koje su nam omogućile da nedostatak izgovorenih rečenica bude činjeničan i da doprinosi filmu. A što se dijaloga tiče, nije istina da on ne postoji u filmu, ima ga onoliko, jedino što je u oku, dahu, pokretu tela. Dodatna okolnost u ovom slučaju je bio i veliki fizički napor, koji je podrazumevao duge šetnje u teškom i kabastom oklopu, što je imalo svojih prednosti, jer je umanjivalo potrebu za glumljenjem glume. Uzbudljiv zadatak, ponosan sam na proces koji smo prošli.“

Mladi Goran Nikolić je dosad režirao zapažene kratke igrane filmove Nekako z proljeća i Život po Moskriju, kao i kratkometražno dokumentarno ostvarenje Oni žive, premijerno prikazan na ovogodišnjem, 65. po redu Martovskom festivalu u Beogradu. A mladog glumca Todora Jovanovića, koji igra dečaka u ovom filmu, publika će moći da vidi već u januaru sa Andrijom Miloševićem u filmu Taksi Bluz.