Share
Žene na bini Mikser festivala

Žene na bini Mikser festivala

mikser

Nakon osam godina Mikser festival otvorio je jedna posebna vrata –ona koja vode u odaju ženskog muzičkog stvaralaštva. Kada večeras na bini glavne „Balkanmala” pozornice počne muzički program ovogodišnjeg festivala, u Ulici Brace Krsmanovića, istovremeno će Ženijalna pozornica ugostiti svoje prve gošće: Sanju Vučić i kruševačku grupu ZAA, koji će otvoriti ovaj ženski pogled na muziku, da bi prvo veče zatvorila mlada reperka Mimi Mercedez, koju su obožavaoci za kratko vreme krunisali titulom kraljice spektakla.

Prodefilovaće Ženijalnom scenom mnoge žene, biće tu i muške podrške iz zemlje i regiona, a kao grupe, između ostalih, nastupiće „I plej” u kojoj kao gitarista suvereno vlada Maja Cvetković.

Upravo te tri predstavnice ženske muzičke scene Srbije, Sanja, Mimi i Maja posetile su „Politiku”. Na stepeništu, između četvrtog i šestog sprata, počele da se upoznaju da bi na kraju razgovora zaključile kako bi ovaj susret mogao da preraste u lepo prijateljstvo.

Vesele i nasmejane reč su prepustile Sanji da odgovori na prvo pitanje: da li je nezadovoljna plasmanom na „Evrosongu”?

– Ne, taman posla! Bilo je to neverovatno iskustvo. Za mene je najveći uspeh što sam ušla u finale i bila sam zbog toga ponosna. Trudila sam se maksimalno. „Evrovizija” nije nikakav bauk, niti je tako strašno nastupati na njoj. Uostalom, bila sam sve vreme vrlo zauzeta, išla sa probe na probu a kada sam izlazila na scenu sve se nekako mehanički odvijalo. Glavni cilj mi je bio da poruku pesme pošaljem što dalje i nadam se da sam u tome uspela – kaže nasmejana Sanja i priznaje da je ukrajinska pevačica Džamala bila njen favorit.

– Volim taj etno zvuk, a ona neverovatno peva. Ona je bila moj favorit a političkim aspektom se nisam bavila – priznaje mlada pevačica kojoj će nakon nastupa na Mikseru sledeći nastup biti na Tjentištu gde se održava OK festival.

– Leto će proći u znaku koncerata. „Evrosong” je i grupi i meni doneo dosta publiciteta. Sada radimo i novi album – priča Sanja Vučić.

Za Mimi Mercedez „Evrosong” je priča o kojoj ništa ne zna niti je ikada pratila to takmičenje. Ali, Sanja i njen optimizam naveli su je da kaže kako će se više informisati o muzičkom festivalu koji je ušao u sedmu deceniju trajanja.

Dok je za Maju Cvetković nastup na Ženijalnoj pozornici prilika da se žene, u stvaralačkom smislu, povežu, Mimi kaže da ona nema nikakvu poruku kao umetnica i da nastupa samo zbog obožavalaca.

– Koncert će biti besplatan pa je to dobar povod da dosta njih dođe večeras. Prošlog leta sam se svojski potrudila da na jednom beogradskom splavu napravim besplatan koncert i bilo je predivno. I volela bih da to postane tradicionalno koliko god je za izvođača to prilično težak posao. Naročito ako nastojite da koncert bude spektakularan – kaže „kraljica spektakla” koja je svojim tekstovima za vrlo kratko vreme uspela poprilično da uzburka javnost.

– Tekstove pišem ja i svi su angažovani. Čak i ako je reč o provodu. Generalno, imam politički stav u njima. Neki su vrlo provokativni pa je tako u jednoj pesmi rima koja glasi: „Nad sivim ćelijama ratni zločin/ubijen kao musliman u Foči” izazvala burne reakcije. Moram da priznam da uopšte nisam razmišljala da i na sam pomen ubistva ljudi reaguju vrlo burno. Pogotovo kada je reč o verskoj pripadnosti. Mnogi su se naljutili. Ekstremisti jer se neki, navodni, ratni zločin pominje. Muslimani jer se pominje ubistvo. To su njima bolne teme. A za mene je to bila provokativna metafora. Ni na koji način nisam pokazala da to opravdavam. Imam prijatelje islamske veroispovesti i nikakve zle namere nije bilo. Malo sam otišla u ekstrem i krivo mi je – objašnjava reperka koja nakon „Miksera” nastupa na „Lavfestu” i dodaje kako je njena mama veliki fan grupe „I plej”.

Iskusnija koleginica iz „I pleja” Maja Cvetković sa simpatijama gleda na mlađe koleginice ali priznaje da sebe voli da smesti u realan svet jer zna šta Sanju i Mimi tek čeka na putu kojim koračaju.

– Ali, i jedna i druga su za svoje 22, 23 godine dosta postigle – hvali ih Maja i na pitanje koliko je ženi lako, ili teško, postići uspeh na domaćoj sceni kaže:

– S jedne strane je lakše da te svi primete, a sa druge je teško opstati i funkcionisati u rokenrol svetu u kojem po dvoranama širom Srbije nema ni svlačionica. Nikada nisam nastupala solo jer volim da sviram sa drugim muzičarima i to je nešto najlepše ne svetu – priznaje gorljivo Maja, a Mimi dodaje kako ne postoji ništa lepše od timskog duha.

Na pitanje mogu li od te svoje muzike da žive, Mimi kaže da se živi skromno ali da je ona tako uvek živela pa joj ne pada teško.

– Zapravo, ja od tih para ne živim jer ih ulažem u nove projekte – kaže Mimi Mercedez koju na sceni prate sestra i najbolja drugarica kao i bitmejker Žartikal i montažer Bogdan.

Maja Cvetković kaže da i ona od muzike živi vrlo skromno iako je grupa od nedavno počela da zarađuje od „Jutjuba”.

– Prešli smo onaj famozni milioniti pregled. Ali, nisu to neke pare – ističe Maja i najavljuje 26. juna beogradski koncert sa Matijom Dedićem.

politika.rs

  1. […] prepoznatljiv zvuk već je probio granice Srbije, a pred hrvatskom publikom nastupala je više puta. Svi oni dobro su upoznati s njenim hitovima kao […]

Comments are closed.