Zenička foto izložba #MeToo dobija svjetski pečat

Zenička foto izložba #MeToo, koja je koncipirana za učešće žena autorica umjetničke fotografije, privukla je veliku regionalnu pažnju, a u završnici konkursa izložba će dobiti i svjetski umjetnički pečat.

Na konkurs zeničkog udruženja ”Zona muzike”, koji je još otvoren, do sada je stigao rekordni broj radova, čak 233, koje su dostavile 24 autorice iz Sarajeva, Mostara, Banje Luke, Teslića, Novog Sada, Beograda, Zagreba, Splita, Siska, Zaječara, Pazina, Koprivnice i Umaga.

Selekciju za izložbu uradit će “new media” dizajnerica, novinarka i urednica ženskog portala Ferida Abdagić, a nakon odabira finalistica konkursa, čiji radovi će biti postavljeni na izložbi, odluku o nagradama “Grand prix” i posebne nagrade donijet će sutkinja, američka umjetnica Lindzi Best (Lindsey Best) iz Los Anđelesa (Los Angeles).

Lindzi Best diplomirala je na “Art Center College of Design” i u izboru njujorškog magazina za pop kulturu, muziku i grafičku umjetnost “Complex” uvrštena u top 50 muzičkih fotografa svijeta. Ulogu sutkinje #MeToo izložbe Best je prihvatila s ogromnim zadovoljstvom i, kako kaže u svom mejlu, ”uživa u pomisli da će sudjelovati u promociji žena, autorica fotografije u jednom dalekom svijetu, o kojem ne zna baš puno, ali s kojim je svakako povezana istim umjetničkim porivom”.

Ideja da se priredi prva regionalna kolektivna izložba isključivo autorica umjetničke fotografije privukla je veliku pažnju javnosti, upravo u vrijeme naglašenog svjetskog trenda protiv zapostavljanja i diskriminacije žena u umjetnosti.

fena.ba

Total
0
Shares
Previous Article

Počelo snimanje serije "Uspjeh" u režiji Danisa Tanovića

Next Article

Novi spot Mayalesa i live verzija “Simbola za sunce”