Share
Zvanično najavljen program 19. Erste Guitar Art Festivala na konferenciji za novinare

Zvanično najavljen program 19. Erste Guitar Art Festivala na konferenciji za novinare

Devetnaesti Erste Guitar Art Festival održaće se od 16. do 21. marta pod sloganom “be connected”. Festival će i ove godine opravdati status jednog od pet najvećih festivala gitare u svetu, sa preko 100 učesnika iz 25 zemalja sveta. Tokom šest koncertnih večeri i 10 koncerata, publici će se predstaviti atraktivan izbor svetskih muzičara iz oblasti klasike, tanga, flamenka, bluza, roka i savremenog muzičkog stvaralaštva.

Na konferenciji za novinare održanoj 9. marta u Skupštini grada Beograda, zvanično je predstavljen program ovogodišnjeg Erste Guitar Art Festivala. Prsutnima su se obratili direktor marketing i komunikacija Erste Banke Aleksandra KosanovićDragana Mitrović u ime Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Ambasadorka Brazila Isabel Cristina De Azevedo Heyvaert, Marija Bjelopetrović u ime Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, zamenik Ambasadora SR Nemačke u Beogradu Aleksandar Jung, Ambasador Portugala Augusto Hose Pestana Saraiva, Paul Henri Preset šef službe za informacije, komunikacije i pres  Evropske Delegaciji u Srbiji, kao i Đurđa Papazoglu – direktor Music Art Project El Sistema Srbije i Sunčica  Šido kordinatorka programa kulture u  Gete Institut u  Beogradu

Direktor festivala Boško Radojković, istako je na konferenciji da Guitar Art da program devetnaestog festivala svakako upućuje na ovogodišnji slogan i da ovo izdanje festivala donosi nove aktivnosti, ali da je i posebna uvertira za sledeći jubilarni 20. Guitar Art Festival.

Aleksandra Kosanović, direktorka marketinka i komunikacija Erste Banke izjavila je da Erste Banka podržava festival punih 10 godina, a istakla je da je posebno zadovoljstvo je što ove godine Erste Banka generalni sponzor 19. festivala.

Paul Henri Preset šef službe za informacije, komunikacije i pres Evropske Delegaciji u Srbiji zamenik šefa Delagacije EU u Srbiji, zahvalio se organizatorima festivala na izuzetnoj saradnji, i izjavio da je ovo godina Kulturnog nasleđa u Evropi i da je važno organizovati projekte koji stvaraju novo nasleđe. Projekat “Gitarske Integracije 2” ove godine predstaviće novo premijerno delo “Evropska Gitarska Svita”, koju će veliki broj ljudi imati priliku da čuje sada i u budućnosti.

Augusto Hose Pestana Saraiva, Ambasador Portugala u Beogradu, izrazio je zadovoljstvo što nastavlja saradnju sa Guitar Art festivalom i istakao da je ovogodišnje izdanje Festivala je naročito značajno jer po prvi put dovodi portugalsku divu Dulce Ponteš.

Festival će svečano otvoriti koncert brazilskog Dua Assad u petak 16, marta u Domu omladine Beograda od 20.00 časova.  Naredi festivalski dan posvećen je novoj aktivnosti festivala BGD | Belgrade Guitar Day u oviru koga će se održati izložba i postavka instalacije gitare na Trgu Republike i koncertni program u Domu omladine Beograda gde će se održati koncert Erste koncert najvećih gitarskih talenata, kao i koncert legendarnog bluz trija Michael Hill. Naredne  večeri u Domu omladine Beograda očekuju nas koncerti od 18 i 19 časova, na kojima će se predstaviti Duo Mushkalica i Joaquin Clerch. Od 21.00 časa nastupiće španski sastav Puerto Flamenco.

Ponedeljak 19. mart rezervisana je za koncerte Duo Melisa i koncert Pacho Floresa i Jesus Pinguino Gonzales. Iste večeri, u 21 čas nastupiće crnogorski ansambl Srđan Bulatović i Darko Nikčević.

Jedan od najznačajnijih koncerata na festivalu je svakako najveća portugalska diva Dulce Ponteš koja će nastupiti 20. marta u Sava Centru od 20 časova.

U sredu, 21. marta na svečanom zatvaranju 19. po redu Erste Guitar Art Festivala očekuje nas dodela nagrada učesnicima festivala od 19 časova u Domu omladine Beograda, a nakon toga sledi koncert Peter Giranaprošlogodišnjeg pobednika Guitar Art Festivala. Projekat “Integracije 2” predstaviće premijeru “Evropske Gitarske Svite” koju pišu četri mlada kompozitora uz mentorstvo Dušana Bogdanovića. U drugom delu koncerta nastupiće Guitar World Orchestra koji će voditi Thomas Offerman i Omladinski simfonijski orkestar El sistema koji će voditi Herardo Estrada.

Press Point Erste Guitar Art Festival
Svakog dana tokom trajanja festivala biće organizovan Press point od 16. do 21. marta u Domu omladine Beograda, koji će omogućiti novinarima da se informišu o umetnicima koji će te večeri nastupati.