Share
Top 30 regionalnih jazz albuma u 2018.

Top 30 regionalnih jazz albuma u 2018.

Rezultat slika za Acart Studio Sessions

Acart – “Studio Sessions”

Etno-džez gitarista Acart (Aleksandar Mitrović) objavom novog EP-a pod nazivom “Studio Sessions” nastavio je saradnju sa izdavačkom kućom Lampshade Media.

Acart je u pratnji svog benda sav material snimio u studiju “3×2” gde su sve kompozicije odsvirali “u jednom dahu” uživo.

Acart je etno džez albumom “Ćiril Method”, objavljenim novembra 2017. godine, debitovao na autorskoj muzičkoj sceni i u startu pokupio simpatije obožavalaca i poštovalaca ovog žanra.

Muzika ovog diplomiranog profesora muzike, pod world music pečatom se njiše od sevdaha do fanka, od džeza i roka do sirovog bluza i mešovitih balkanskih ritmova


Rezultat slika za Borna Å ercar's Jazziana Croatica - "Rise After Fall"Borna Šercar’s Jazziana Croatica – Rise After Fall

Na albumu se nalazi 9 novih skladbi inspiriranih hrvatskim folklorom. U izvedbi glazbenika koji spadaju u sam vrh instrumentalista ovog trenutka na jazz sceni u Hrvatskoj: Vojkan Jocic – sax Hrvoje Galler – piano Elvis Penava – guitar Borna Sercar – drums&percussion.

Ovaj album povezuje moderan i kreativan Jazz sa hrvatskim folklorom u najširem smislu. Za vrhunsku snimku se pobrinuo proslavljeni Ante Gelo  a izvrsnu glazbenu produkciju i mix potpisuje Zvonimir Dusper-Dus!

Ima tu i rapskog kolača, jake sinjske bure, vještica s Kleka kao i Velebitskih visova itd. a sve zajedno odlično upakirano u vrlo kvalitetan ali i iznimno slušljiv Jazz album!

U skladu s naslovom novog albuma “Rise After Fall”, Borna Šercar’s Jazziana Croatica svoj glazbeni izričaj uzdiže na novu razinu donoseći devet originalnih, autorskih skladbi u kojima su se granice tradicionalne glazbe, folklora i autohtonih elemenata podneblja potpuno rasplinule u suvremenim jazz interpretacijama.


Rezultat slika za Branimir Gazdik - ”Link”Branimir Gazdik – ”Link”

Nakon uspješnog albuma “Friendly”, nominiranog 2009. godine za diskografsku nagradu “Porin u kategoriji najboljeg jazz albuma, Branimir Gazdik predstavlja nam svoj novi glazbeni uradak .“Link” je ime drugog albuma talentiranog glazbenika kojeg je radio u suradnji s brojnim kolegama. Okupio je ekipu vrsnih glazbenika (Zvjezdan Ružić,Lenart Krečič,Elvis Stanić,Marko Ramljak, Maasej Kovačević, Hrvoje Rupčić, Zoran Majstorović, Zvjezdan Marjanović, Antonio Geček, Mario Bočić, Ivan Pešut, Goran Delač, Luka Veselinović, Goran Rukavina, Oliver Ereš, Olja Dešić, Daria Hodnik Marinković). Na albumu gostuje i poznati talijanski basist Federico Malaman, trenutno jedan od vodećih električnih jazz/fusion basista u svijetu. Autorski glazbu na albumu, uz Branimira Gazdika, potpisuju i Zvjezdan Ružić, Maasej Kovačević te Marko Ramljak dok je glazbeni producent Miroslav Lesić – Lesique.

Link” donosi deset skladbi koje su uglavnom stvarane u “noćnim sessionima” sa Zvjezdanom Ružićem uz bubnjeve i akustični klavir. Bile su to skice koje bi Branimir Gazdik naknadno glazbeno dorađivao u suradnji s kolegama glazbenicima Imenom albuma “Link” Branimir Gazdik htio je naglasiti poveznicu (link) između svih koji su radili na albumu, između obitelji i prijatelja kao i istaknuti kako je glazba poveznica s duhovnom dimenzijom postojanja.


Djole Grujovski – “Reflections”

Neka vas ne prevari broj kompozicija na ovom albumu. Ima ih tek 6, ali su to duži, kompleksniji komadi koji su dostatni da vam pruže potpuni užitak slušanja dobre jazz svirke. Već iz naprijed navedene biografije, vidljivo je – Djole Grujovski iskreno je okrenut svijetu muzike. Za ono čime se on sada bavi, za ono što sada svira, dobre edukacije iz sviranja klasičnog i jazz repertoara, kod njega ne nedostaje. To veliko iskustvo može se prepoznati i osjetiti kroz materijal predstavljen na albumu “Reflections“.

Okružen kolegama, također vrsnim instrumentalistima, Djole je podijelio radost zajedničkog sviranja čime je i nama, slušateljima, pružio jedinstven umjetnički doživljaj. Djole Grujovski je kompletan autor i potpisuje se kao kompozitor, aranžer i producent.

Riječ je o klasičnom jazz materijalu. Muzičari iz Makedonije, nerijetko, u svojim kompozicijama imaju elemente bogate makedonske etno baštine. Djole je to na ovom materijalu vješto izbjegao. Samu muziku albuma “Reflections” karakterišu česta promjena dinamike, nježna atmosfera i podjednak tretman svih instrumenata.


Dušan Jevtović – “Live at Home”

Inspirativna saradnja dvojice muzičara, gitariste Dušana Jevtovića i pijaniste Vasila Hadžimanova,  rezultirala je zvukom progresivne muzike sa uzbuđenjem post-džeza.

Odabir da stvaraju bez bas gitare otvorio je nove dinamične mogućnosti i dozvolio gitari i klavijaturi slojevitu ekspresiju- Vasilova predivna klavirska arpeđa služe kao delikatni kontrapukt Dušanovom sviranju.

Originalnosti i samouverenosti ovog projekta doprinelo je i razmenjivanje individualne energije, dosta međusobnog slušanja i kreativno jedinstvo.

Drugo internacionalno izdanje Dušana Jevtovića za njujorškog progresivnog džez izdavača MoonJune može biti njegovo presudno izdanje koje će zaintrigirati sve pratioce gitarista Džona Aberkrombija, Džona Frušantea, Dejvida Torna, Nels Klajna, Džimija Hendriksa…


Rezultat slika za Jazz Poesy Cabaret: Ne pravdam se, već se ispovijedamDžez poezi kabare – “Ne pravdam se, već se ispovijedam”

Jazz Poesy Cabaret je u decembru 2017. godine u produkciji RTRS-a izdao svoj prvi album “Ne pravdam se, već se ispovijedam”.

Vrhunsku svirku i energiju benda s koncerata, harizmatične nastupe i emotivne stihove frontmena Saše Berendike i Nebojše Kuruzovića  bend je pretočio u odlični album prvenac, koji po rečima Berendike definitivno zaslužuje više promocije nego što to članovi benda stižu učiniti.

– To je inače multimedijalni album, koji se sastoji od studijskog albuma, umjetničkih fotografija Drage Vejnovića, Janje Bijelić i Anje Milošević i dvije zbirke poezije – Saše Berendike i moje, a sve je dizajnerski predivno upakovao Željko Babić. To je nekih 12 umjetnika. Sve smo govorili tako “mi smo dali poeziju i muziku, vi odgovorite emocionalno na to, imate potpunu slobodu”. Ispalo je predivno i stvarno smo ponosni na to. Ljudi govore da nisu vidjeli nešto slično – kaže Nebojša.


Rezultat slika za džeZZva “Sintur”džeZZva –  “Sintur”

“Sintur” je novi album slovenskog etno jazz sastava džeZZva. Treći autorski album sa naslovom ‘Sintur’ donosi devet novih kompozicija, koje su uradili članovi kvarteta u sastavu Dejan Berden – klavir i sintesajzer, Iztok Rodež – gitare, Mojmir Wolf – kontrabas i Miran Celec – bubnjevi.

Kompozicije Sintur, Sedem, Tink, Svobodno čez obzorje, Balldar, Zimske misli, Preplet, Ne orji, ne sejaj in Bruzel nastale su u razdoblju zadnje dvije godine.

Kao gošća na albumu predstavlja se i pjevačica Lina Rahne, koje je i suautorica jedine vokalne kompozicije ‘Preplet’, a koja je nastala na osnovi poezije poznatog prekmurskog pjesnika Milana Vincetiča. Momci su album snimili krajem prošle godine, u suradnji sa produkcijskom kućom Road Production, mix i master uradio je Dejan Berden, omot djelo je Erike Mohorič sa Oblikovanja Imagineer, a fotografije uradio je Marjan Vaupotič.


Sve će biti u najboljem redu - Fish In OilFish in Oil – “Sve će biti u najboljem redu”

Svoj četvrti studijski album “Sve će biti u najboljem redu” objavljuju za Metropolis Jazz u oktobru 2018. godine. Kompakt disk je specijalno objavljen na dan otvaranja 34. Beogradskog džez festivala na kome su Fish In Oil nastupili zajedno sa svetski poznatim gitaristom Mark Riboom.

Na albumu Sve će biti u najboljem redu bend svesno stvara svedeniju situaciju i muziku lišava tenzije karakteristične za fri-džez ili energične varijacije rok muzike.

Ovo je ujedno i stilski najujednačeniji album Fish in Oil, na kojem dominiraju teme sporog i srednjeg tempa. Izražena je melodijska crta kompozicija, a aranžmani su okrenuti upravo isticanju ovakvog karaktera muzike.

Najzastupljenije su balade i surf-rok teme, a u fokusu je kompaktnost benda kao celine, pre nego isticanje pojedinaca kroz prostor za improvizacije.


Homage to a DreamerGoce Stevkovski Septet – “Homage to a Dreamer”

Goce Stevkovski je dugogodišnjim radom osiguraao reputaciju jednog od najcjenjenijih bubnjara i perkusionista Makedonije. Najpoznatiji je po saradnji sa umjetnicima kao što su: Kiril Đaikovski, Leb i sol, Arhangel, Last Expedition, Project Zlust, DNO, Nikola Kođabašia, Bodan Arsovski and Ezgija orchestra, Sarevski Quartet, Zoran Madžirov i drugi. Goce Stevkovski je okupio ekipu trenutno najboljih makedonskih jazz muzičara. Nastupao je na mnogim prestižnim internacionalnim festivalima, a potpisnik je muzičkih aranžmana za pozorište i film.

Najnoviji album je pod nazivom „Homage to a Dreamer“ objavio Skopski Džez festival i više je moja intimna priča, a nazivi pjesama su vezani za atmosferu, emociju. Ranije smo svirali svako po raznim bendovima, tu i tamo po klubovima i kad smo izdali prvi album, krenuli smo da sviramo na koncertima, a zatim je ova ista ekipa prije tri godine oformila Udruženje džez-muzičara Makedonije kao jezgro oko koga se sve dešava. Imamo sad big-bend, sa kojim smo nastupili sa sjajnim programom. Priča je nova i nadamo se da ćemo još više proširiti naše aktivnosti. Džez-muzika u Makedoniji ide uzlaznom linijom, ocjenjuje Stevkovski.


Rezultat slika za Goran Vlajić Matija Dedić Kompozit

Goran Vlajić & Matija Dedić – “Kompozit”

„Kompozit“, osvježenje na domaćoj glazbenoj sceni čini 11 novih kompozicija u nu-disco, nu-jazz, deep & soulfly house kao okvirnih odrednica žanrova u kojima se susrela njihova kreativnost.

O svom albumu prvijencu, bogatom uživo odsviranim dionicama brojnih glazbenika Goran Vlajić, poznat kao DJGoCut kaže: “svaki after također ima after, ovo je baš ta glazba koja se ne gasi.”

Uz idejnog kreatora albuma „Kompozit“ Gorana Vlajića i maestra Matiju Dedića na albumu je sudjelovao čitav niz vrhunskih glazbenika: Ante Gelo: glavna gitara,Hrvoje Prskalo: prateća gitara, Ante Prgin Surka: vokal, perkusije, truba, Jakša Kriletić Jordes: saksofon, Saša Wozdecky: saksofon, Lana Škrgatić: flauta, Neno Grahovac: trombon i Emanuel Jerčić: violina

Mix i Mastering albuma potpisuje Steven Maar aka. Stjepko Marenić koji je zasužan i za dio aranžmana, osim pjesme „Play Don’t Stop“ za koju mastering potpisuje Fresh Jay.


Ivan Bonačić – Kraken

Svoj autorski album prvijenac objavio je u prosince prošle godine pod nazivom “Kraken” koji je sniman uživo u studiju “Debelji” Roberta Nappholza u Zagrebu. S Bonačićem (tenor saksofon, sopran saksofon, flauta, kompozicije) su na albumu surađivali renomirani glazbenici Pippo Corvino (Filip Gavranović) na gitari, Adriano Bernobić na bubnjevima te orguljaš Viktor Lipić. Objavljen je u izdavačkoj kući Geenger Records za čije su izdanje zaslužni Danijel Sikora i Žarko Dragojević.

– Na albumu se nalazi šest skladbi koje zaokružuju cjelinu autorskog stvaralaštva iz jednog perioda te su tu da dočaraju moja emotivna stanja stavljena kroz prikaz mitskog bića – Krakena. Ta gigantska lignja metaforički nečujno klizi dubinama naše podsvijesti i povremeno izranjajući na površinu potiče na autorefleksiju i introspekciju. Ona zahtjeva od nas da proučavamo svoju fobologiju te nas time svakodnevno drži budnim i ukazuje na duhovnu deterioraciju čovjeka u sadašnjici – kaže Ivan, koji je uistinu sretan, zaključuje, jer je ‘u vremenu deformiranih zahtjeva ponude i potražnje komercijalnih produkcija uspio okupiti ljude pune talenta, entuzijazma i donkihotovskog karaktera te naposljetku beskompromisno iznjedriti ovaj glazbeni materijal’ – kaže Ivan.


Rezultat slika za Jan Kincl & Regis Kattie - In Plain SightJan Kincl & Regis Kattie – “In Plain Sight”

Hrvatsko-francuski deep house/jazz duo Jan Kincl & Regis Kattie izdali su prvijenac In Plain Sight 29.5.2018.

In Plain Sight je produkt glazbenika koji dolaze iz dva potpuno različita glazbena svijeta, pa poprima utjecaje od housea, jazza, acida i Detroit techna sve do klasične glazbe.

Krajnji proizvod je svakako bliži mekšoj strani house glazbe, naročito deep house 90-tih godina.

Na albumu gostuju basist Luka Veselinović i bubnjar Mirsad Dalipi. Mix je napravio Igor Fabris, a za dizajn je zadužena Negra Nigoević.

Album podržavaju velika imena elektroničke glazbe: Laurent Garnier, Volvoc, Alex Barck (Jazzanova), Claude Young, Rainer Trueby, DJ NObu, Tony Humphries, Marcel Vogel, Kai Alcé, Lefto i mnogi drugi.


Jasna Jovićević Sextet - Flow VerticalJasna Jovićević Sextet – “Flow Vertical”

“Flow Vertical” je novi album Jasna Jovićević Sexteta, izdat kod engleskog izdavača FMR Records, 2018. Novi materijal je  konceptualna programska savremena muzika, koja ima za cilj istraživanje zvučnih vibracija i direktan uticaj muzike na naše telo, energiju i kreativnost.

Kompozitorka i improvizatorka, Jasna Jovićević, istražuje kreativni proces  komponovanja i izvođenja, kroz svedočenje i produkciju određenih zvučnih frekvencija, koji na određeni način utiču na naš um, energiju i telo u odnosu na sedam glavnih  psihičkih centara ( čakri).

Pisano je za nesvakidašnju instrumentaciju; gudački trio, fagot, perkusije, saksofone, bas klarinet, spacedrum i glas. Interakcija i kolaborativno izvođenje u fuziji sa  vanžanrovskim savremenim pristupom u kamernom džezu pružaju potencijalni novi izraz.


Rezultat slika za Jovan Maljoković DuÅ¡a tananaJovan Maljoković – “Duša tanana”

Jovan Maljoković i njegov bend objavili su novi album “Duša tanana” (PGP RTS) na kome se nalazi devet autorskih kompozicija u etno-džez maniru.

– Veoma mi je drago da su mi se u ovoj muzičkoj priči pridružili i dragi gosti Nenad Milosavljević, Dušan Svilar i Nikola Rokvić. Oni su svojim glasovima doprineli da pesme zvuče baš onako kako sam želeo. Tananosti ovog albuma doprineo je u velikoj meri i autor većine tekstova, inače moj Valjevac, Dejan Ivanović – kaže Jovan Maljoković.

Album je snimljen u studiju Mikija Todorovića, a učestvovali su dugogodišnji saradnici i članovi benda Jovana Maljokovića: Ivan Ilić, Goran Potić, Slaviša Pavlović, Miodrag Maljoković, Nemanja Banović, Anđelka Simić i Jelena Theunisz.


Rezultat slika za Lana Janjanin Dina Rizvić Miracles croatia recordsLana Janjanin & Dina Rizvić – “Miracles”

Dvije iznimno talentirane glazbenice, Lana Janjanin i Dina Rizvić, objavile su prvi zajednički studijski album naziva “Miracles” koji su snimile s Jazz orkestrom Hrvatske radiotelevizije.

Autorske pjesme jedne i druge glazbenice podijeljene su na dva nosača zvuka koje krasi i zajednička pjesma “Miracles” s kojom su najavile istoimeno izdanje. Osim autorskih pjesama treba istaknuti i nekoliko osvježenih obrada u jazz izdanju, a u pitanju su pjesme Đorđa Balaševića (“Odlazi cirkus”)Arsena Dedića i Nikice Kalogjere (“Izmijenila si se, Ana” feat. Matija Dedić)Franka Sinatre (“I’m A Fool to Want You”) i Colea Portera (“Night & Day”). Ukupno 12 pjesama koje će vas odvesti na jedno otmjeno, damsko jazz putovanje na kojemu su im se pridružili i članovi Jazz orkestra HRT-a pod ravnanjem maestra Andreasa Marinella.

Ovim studijskim izdanjem objavljenim za Croatia RecordsLana Janjanin i Dina Rizvić ulaze u glazbenu povijest naših prostora kao prve žene koje su skladale, aranžirale, odsvirale, otpjevale i snimile svoj opus za jazz orkestar. A učiniti to u ovako ranoj životnoj dobi samo je još jedna potvrda njihovog neizmjernog talenta, marljivog rada i kreativnosti.


Emotions - Milan Petrović QuartetMilan Petrović Quartet – “Emotions”

Novi album Milan Petrović Quartet-a pod nazivom „Emotions“ zvanično je objavljen na Svetski dan muzike i prvi dan leta, 21. juna 2018. godine, u izdanju Metropolis Music.

“Album se bavi različitim osećanjima, emocije koje nas vode kroz život, snove. Muzički je oslikano dozivanje kiše, uticaj religije i meditacije, ukorenjenih tabua, sete, straha od zaglavljivanja u liftu, humora u svakodnevnim situacijama, pa čak i melodija jednog robota”, kaže autor muzike Milan Petrović povodom novog albuma „Emotions“.

Nastavljajući tradiciju sa gostujućim umetnicima, album „Emotions“, sadrži ukupno 10 autorskih kompozicija koje potpisuje Milan Petrović, a uz stalni sastav MP Quarteta kao gostujući muzičari potpisani su Sonja Kalajić (violina i testera) i Aleksandar Radojičić – Shoica (perkusije).


Mimika Orchestra – “Divinities of the Earth and the Waters”

Album se bavi staroslavenskom mitologijom i sanjivom pričom o pojedincu koji sebe vidi kao dio folkornog festivala. ‘Divinities of the Earth and the Waters’ je konceptualni album o čovječanstvu, zajedničkoj povjesti i kulturnoj povezanosti, ali i o psihodeličnom putovanju pojedinca u samoga sebe, svoje strahove i moralne dileme.

Oni su predstavljeni kroz niz događaja temeljenih na južnoslavenskoj i drugim balkanskim tradicijama, slavljima i glazbenim stilovima. Radnja prati protagonista od ranog djetinjstva do sprovoda.

Zvuk Mimika Orchestra može se opisati kao mješavina progresivnog rockajazza i tradicionalne glazbe, ali tu su i teški grooveovi, sintesajzeri, live elektronika i free jazzimprovizacije. Album sadrži 7 dugih kompozicija koje je napisao i aranžirao Mak Murtić, a pod njegovom palicom izvelo ih je preko 30 glazbenika.

Miks je radio Hrvoje Nikšić, mastering Petar Dundov, a za likovno oblikovanje i dizajn bila je zadužena Jiao Guo.


Rezultat slika za More Love Ensemble - Waking upMore Love Ensemble – “Waking up”

Waking up, prvi studijski album sastava More Love Ensemble, donosi 6 skladbi; četiri koje autorski i aranžerski potpisuju članovi sastava, te dvije odabrane iz bendovog repertoara tradicionalnih i gospel pjesama.
Sastav, samoprozvanog baseless fusion koncepta, čine autorica i vokalistica Melita Lovričević (HR), klavirist i aranžer Petar Ćulibrk (HR), te bubnjar i aranžer Enos Kulger (SLO)., redom afirmirani kako u samostalnoj karijeri, tako i u drugim projektima, a 2017. godine, također za Aquarius Records izdaju svoj prvi LIVE album crossover glazbe More Love To Tchaikovsky, svirajući na festivalima, muzejima, kazalištima i klubovima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Za potpuni zvuk na prvom singlu sa Waking up albuma, Thoughts of you and blue, kao posebni gost pridružio im se renomirani i svestrani gitarista Mario Igrec, i to na arapskoj lutnji.

‘Buđenje’, idejna vodilja za stvaranje svijetlog i lakog zvuka ovog albuma , izražena je kroz tekstove, melodije i interpretaciju ovih glazbenih istraživača, koji slušateljima donose svojevrsni soundtrack nekih svojih dosadašnjih iskustava, razmišljanja, spoznaja i emocija, pozivajući ih da i sami slušanju i življenju pristupe otvorenih očiju i srca, te bez straha plove zvučnim valovima slobodnih umova i duša.


Naked – “Yes”

Naked predstavlja muziku koja kombinira vlastitu balkansku muzičku tradiciju sa urbanim grooveom, swingom i free-jazzom.

Ovaj žestoki kvartet čine saksofonista i klarinetista Rastko Uzunović, violinista Đorđe Mijušković, basista Branislav Radojković i bubnjar i perkusionista Goran Milošević.

Snimljeno u MediaEvent studiju, Mađarska, mart 2017. godine. Muzička produkcija: Voja Aralica. Asistent i digitalne izmene: Sanja Djurović. Studio Siena, Belgrade. Inžinjer zvuka: Puha Szabolsc, HU.

Njihov korpulentan i žestok miks tradicionalnog muzičkog nasleđa Balkana sa elementima svinga i fri džeza predstavlja soundtrack beskrajnoj potrazi benda za pravim muzičkim identitetom.


Artistry In Broken Rhythm - Nikolov-Ivanović UndectetNikolov-Ivanović Undectet – “Artistry In Broken Rhythm”

Album Artistry in Broken Rhythm (Metropolis Jazz, 2018) sadrži deset kompozicija u trajanju od 59 minuta. Tri numere potpisuje Ivanović, a sedam Nikolov, koji je i autor svih aranžmana. Svetska premijera projekta dogodila se na 20. Pančevačkom džez festivalu u novembru 2017. godine.

Jedan od najambicioznijih džez projekata u celokupnoj istoriji džeza sa ovih prostora udružuje talente Vladimira Nikolova i Srđana Ivanovića sa devetoro vrhunskih muzičara mlađe i srednje generacije iz sedam evropskih zemalja. Autori su početnu inspiraciju našli u čuvenim delima džez tradicije, Artistry in Rhythm, Stena Kentona i Birth of the Cool, Majlsa Dejvisa i prijatelja, izgrađujući na tim impulsima moderno orkestriranu muziku visokog intenziteta i duboke emocije, u bojama i ritmovima raznih kontinenata, od Njujorka do Balkana.

Seme projekta posejano je sredinom prošle decenije u Holandiji, gde su Nikolov i Ivanović studirali, a naslovna numera Vladimira Nikolova „Artistry in Broken Rhythm“ dobila je nagradu Silesian Jazz Festivala u Katovicama, 2016. godine. „Polomljeni ritam“ označava naglašenu nameru dvojice partnera da ukrštanjem raznovrsnih ritmičkih rešenja čak i unutar iste kompozicije stvaraju ambijente naglašene tenzije i ustreptalog uzbuđenja. Nad raskošnom orkestracijom uzdižu se neodoljive solo deonice nadahnutih improvizatora Undecteta.


Rezultat slika za Oridano Gypsy Jazz Band - „Swing of Swings“Oridano Gypsy Jazz Band – “Swing of Swings”

„Swing of Swings“, četvrto studijsko izdanje Oridano Gypsy Jazz Banda, najaktivnijeg hrvatskog gypsy jazz sastava koji već skoro desetljeće intenzivno promovira ovaj rijedak, ali neodoljiv glazbeni izričaj, izvodeći kako glazbu čuvenog jazz gitarista Djanga Reinhardta, tako i svoju vlastitu.

Na albumu “Swing of Swings”, za razliku od prošlog izdanja na kojemu su bile isključivo Django Reinhardtove kompozicije, zastupljene su najizvođenije gypsy jazz uspješnice kako na nastupima Oridano Gypsy Jazz Banda, tako i na najvećim svjetskim festivalima ovog žanra kao što je primjerice “Festival Django Reinhardt – Samois sur Seine”. To su kompozicije poput “Coquette”, “Wawes of Danube”, “Topsy”.

Uz originalnu postavu koju čine: Orjen Riđanović (gitara), Aldo Foško (klarinet), Milivoj Majdak (gitara) i Gustav Barišin (kontrabas), na albumu „Swing of Swings“ kao gostujući glazbenici sudjeluju i virtuozni harmonikaš Miroslav Navračić te klarinetist i saksofonist Franjo Stojaković.


Pavle Miljenović Quintet – “Begin.”

Pavle Miljenović, jazz gitarist koji se istaknuo na Porinom nagrađenom albumu “Spiritual Market” Vedrana Ružića, objavio je album “Begin.”, prvijenac kvinteta koji predvodi i koji čine još Mario Bočić (saksofon), Hrvoje Galler (klavir), Zvonimir Šestak (kontrabas) i Borko Rupena (bubanj).

Osam autorskih kompozicija na debitantskom albumu sjajan su početak za ovog izuzetno talentiranog jazz gitarista koji je također i producirao album. Pavle Miljenović drži sve konce u svojim rukama, a ono što ovaj kvintet izvodi je nesputani suvremeni jazz koji nastaje međuigrom gitare, saksofona, kontrabasa, klavira i bubnja.

Istraživanje nepoznatog, slobodna umjetnička kreacija i u konačnici jak autorski pečat garancija su da će “Begin.” sigurno naći put do svih ljubitelja jazza, kao i onih koji žele proširiti svoje glazbene vidike.

Potraga za esencijom pjesme na albumu “Begin.” povlači i melankoliju jer svaki kraj znači novi početak i igra je beskrajna! Dok igra zvuči kao na albumu “Begin.” utonut ćemo u sklad zvukova, i upravo je to najbolji poziv na predstavljanje albuma “Begin.”


Rezultat slika za Radojka Šverko - “As Time Goes By”

Radojka Šverko – “As Time Goes By”

“As Time Goes By” je live izdanje Radojke Šverko i jazz trija kojeg čine Vladimir Babin (glasovir), Henry Radanović (kontrabas) i Tonči Grabušić (bubnjevi).

U pitanju je koncert koji je održan i sniman 2. svibnja 2018. u Dvorani “Blagoje Bersa” na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u sklopu festivala Jazz.hr.

Tonsko snimanje, miks i mastering albuma radili su Josip Berić & Alan Šnajder iz Studija 45, a glazbeni producent je Vladimir Babin.

“Georgia on My Mind”, “The Girl from Ipanema”, “Autumn Leaves”, “My funny Valentine”, “Love Is Here to Stay”, “Over the Rainbow”, “Parole, Parole”, dio su pjesama koje su bile na repertoaru ovog koncerta, a neizostavan je i njezin veliki hit “Kud plovi ovaj brod”, sada u posebnoj intimnoj jazz varijanti.


Ratko Zjača – “Life on Earth”

Jedan od najfascinantnijih hrvatskih gitarista i skladatelja, Ratko Zjača, čija karijera nosi sa sobom značajnu internacionalnu diskografiju kojom su objedinjene suradnje s brojnim velikanima jazza, predstavio je novo autorsko izdanje „Life on Earth“ (In+Out Records) nastalo u suradnji s renomiranim svjetskim glazbenicima, njegovom Nocturnal četvorkom – Renatom Chiccom, Stefanom Bedettijem i Antonijem Sanchezom.

Činjenica da je album „Life On Earth“ nastao tokom glazbenog sessiona u talijanskom gradiću blizu Cesene dodatno daje kozmopolitsku notu ovom izdanju.

Svako izdanje, od recentnijih “Beyond The Lines”, “Now And Then”, “The Way We Talk” snimljenim u suradnji sa Simoneom Zanchinijem i “Continental Talk”, otkrivali su značajan rast u zrelosti, sviralačkom iskustvu i inspiraciji.

Sudbonosni susret ovih glazbenika prije dvije godine ostavio je trag duboke povezanosti postave iz snova koja je rezultirala glazbenim spojem europskih utjecaja i američke kulture improvizacije zvjezdanog kalibra.


Rezultat slika za Saso Popovski

Sašo Popovski Trio – “Gathering”

Odličan sastav koji svoj etno-džez gradi kroz veliko oslanjajući se na modernu kreativnost.

Sašo Popovski trio svira tradicionalni i afrički džez ali i tradicionalnu makedonsku muziku.

Vođa tria, virtuoz na gitari, docent je na džez katedri štipskog “Goce Delčev“ Univerziteta.

Nastupaju u sastavu Sašo Popovski – gitara, Ivan Bejkov – bas i Viktor Filipovski – bubnjevi.


Sfumato  – “Walhali”

Zagrebački schizo-funk trojac Sfumato nakon dvije godine zajedničkog jammanja objavio je album prvijenac naziva “Walhali”.

Na albumu nalazi se 6 instrumentalnih pjesama u koje su uspjeli ukomponirati odličan groove, zarazne melodije te interesantne aranžmane, a moguće je čuti stilove poput funka, jazza i fusiona.

Snimanje, miks i master albuma odrađeni su u “Studio Dan, Mrak” iza kojeg stoji Ivan Božanić (Pips Chips & Videoclips, ABOP), a vizuale albuma potpisuju Jelena Kovačev i Seoyoung Lee.

Sfumato je zagrebački bend koji djeluje unutar popularnog kolektiva JeboTon. Iza sebe imaju puno svirki u raznim zagrebačkim klubovima poput KSET-a, Vinyla, Vintage Industrial Bara i Medike, a nedavno su nastupili na Zagre


Šimun Matišić Sextet – “Invocation”

Oformivši sextet sastavljen od vrhunske ekipe glazbenika: Matija Dedić (klavir), Zvonimir Šestak (bas), Davor Križić (truba), Mario Bočić (saksofon) i Krunoslav Levačić (bubnjevi), Šimun na svom autorskom prvijencu, albumu “Invocation”, donosi osam autorskih kompozicija masteriranih u slavnom Abbey Road studiju, a koje pokazuju svu raskoš njegovog talenta.

Likovno oblikovanje albuma djelo je Mirande Herceg, autori fotografija su Petar Milić i Mirna Pibernik dok je za snimanje i mix albuma zaslužan Luka Grubišić-Čabo.

Šimun je sanjao o tome da snimi svoj jazz album, a s “Invocationom” je taj san i ostvaren!


Uglješa Novaković Quintet – “Tales from the Past”

Skrasivši se konačno na beogradskoj džez sceni, Novaković se odlučio za hrabar potez: u sastavu je okupio mlađe muzičare od sebe, verujući da od sledeće generacije srpskih džez talenata može da izvuče dodatno nadahnuće i energiju.

Debitantski album Tales from the Past (2018), u izdanju Metropolis Music, podetikete Metropolis Jazz,  sadrži osam Novakovićevih kompozicija u maniru postbopa, sa mogućim početnim nadahnućem u muzici Kenija Gereta, Majkla Brekera ili Krisa Potera.

Snimljen je u formatu kvinteta koji, osim Uglješe, čine Andreja Stanković (1990), Andreja Hristić (1988), Miloš Čolović (1998) i Miloš Grbatinić (1994). Njujork na Balkanu je nesumnjiva asocijacija na muziku koju nudi mladi sastav, potvrđujući veliku snagu novog srpskog džez talasa.


Резултат слика за Vasil Hadžimanov Band - “Lines in Sand”Vasil Hadžimanov Band – “Lines in Sand”

Nakon velikog uspeha prethodnog albuma “Alive”, za koji je širom sveta napisano preko 50 recenzija u superlativu i koji je dospeo na listu najboljih albuma u 2016. godini, u čuvenom američkom magazinu “DownBeat”, Vasil Hadžimanov Band nastavlja saradnju sa američkom izdavačkom kućom MoonJune Records iz Njujorka.

“Lines in Sand” sadrži 12 pesama koje su snimljene uživo, u Binta Sound Studiju i u Rezidenciji nemačkog ambasadora u Beogradu.

Snimanje i produkcija su povereni Marku Periću, koprodukcija Vasilu Hadžimanovu, a dizajn Dejanu Mandiću.

Pored sjajne stalne ekipe koju čine Branko Trijić- gitara, Miroslav Tovirac- bas, Peđa Milutinović- bubanj, i Bojan Ivković- perkusije/scat vokal, na albumu se kao gosti pojavljuju mladi saksofonista Rastko Obradović, i vokalni solisti Dean Bowman i Marta Hadžimanov.


Резултат слика за Vasko Atanasovski MelemVasko Atanasovski – “Melem”

Saksofonist, flautist i vokal, kompozitor, producent, Vasko Atanasovski, jedan je od najkreativnijih i svestranijih kompozitora i muzičara iz Slovenije. Poznat je po saradnjama vezanim za mnoge muzičke žanrove. Svjetski je poznat u jazzrock, klasičnim i tradicionalnim muzičkim krugovima. Do sada je objavio 15 vrlo cijenjenih albuma i pobrao je pohvale od strane brojne publike i muzičkih kritičara. Redoviti je gost na europskim festivalima i u koncertnim klubovima, a također, imao je nastupe u Indiji, Kini, Latinskoj Americi i New Yorku. Njegove autorske kompozicije našle su mjesta u svijetu pozorišta, plesa i u lutkarskim predstavama. Njegove pjesme dijelom su repertoara eminentnih solista, orkestara, ansambala i horova.

Vasko Atanasovski je album “Melem” snimio uz ekipu – Vasko Atanasovski (vocal, saxophone, flute) ; Dejan Lapanja (guitar) ; Marjan Stanić (drums, percussion) – guests – Vasil Hadžimanov (SRB – grand piano) ; Matija Dedić (HR – grand piano) ; Jehan Barbur (TR – vocal), Simone Zanchini (I – accordion), Aida Čorbadžić (BiH – vocal) ; Vlatko Stefanovski (MK – el. guitar)…

Autor glazbe i tekstova Vasko Atanasovski poznat je po svojim suradnjama sa svjetski poznatim glazbenicima (Hindi Zahra, Living Color, Tommy Emanuel …), majstorskim pristupom svim glazbenim stilovima i izvanrednom glazbeniom opusu i originalnosti.


Zoran Majstorović ft. R. Veal & J. Weinstein – “Play Time”

Formacija gitarskog jazz tria i originalna autorska glazba članova sastava dvije su najvažnije karakteristike ovog albuma na kojem hrvatski gitarist i skladatelj Zoran Majstorović ugošćuje proslavljene američke glazbenike u svojoj ritam sekciji; Reginald Veal-a iz New Orleansa i Jimmy Weinstein-a iz New Yorka.

Osam kompozicija snimljeno je krajem 2016.-e u poznatom studiju “Birdland” (Gorizia, Italija) nakon desetodnevne turneje tijekom koje su odžali koncerte u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji. Među skladbama nalaze se četiri Zoranove kompozicije, jedan original Reginald Veala i jedna skladba u koautorstvu sa Zoranom, te dvije skladbe bubnjara Jimmya Weinsteina; Play Time po kojoj je i nazvan album te Dear Max koja je Jimmyeva osobna posveta njegovom dugogodišnjem mentoru i prijatelju, velikanu jazz glazbe, Max Roachu.

Aranžmani: Z.Majstorović/R.Veal/J.Weinstein, ton majstor i snimatelj: Francesco Marzona, mix i mastering: Goran Lakotić i Zoran Majstorović, album producirao: Zoran Majstorović